• 9 & 10 oktober 2020

  • Zeelandhallen Goes

De juiste outfit voor je sollicitatie

13 februari 2019

Check! Je inspanning om een goede motivatiebrief te schrijven heeft zijn vruchten afgeworpen: je bent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Hartstikke leuk natuurlijk, maar nu wil je een goede eerste indruk maken. Los van het feit dat je jezelf gaat verkopen is het ook belangrijk om representatief voor de dag te komen, maar waar houd je dan rekening mee?

De identiteit van het bedrijf

Het begint bij een beetje onderzoek. Als het goed is heb je je natuurlijk al enigszins verdiept in het bedrijf waar je graag wilt gaan werken toen je je motivatiebrief schreef. Misschien ben je wel informatie tegengekomen over de bedrijfscultuur of staat er iets over vermeldt in de vacaturetekst. Stel je ook eens de werkplek voor, is het een zakelijke omgeving, ontmoet je klanten of is het misschien wel gebruikelijk om een spijkerbroek te dragen?

Kleurkeuze

Onbewust leggen mensen automatisch verbanden bij het zien van kleuren. Voorbeelden van veilige kleurkeuzes zijn bijvoorbeeld licht- en donkergrijs en verschillende blauwtinten. Grijs is vrij neutraal en straalt zakelijkheid, autoriteit en wijsheid uit. Blauwtinten worden vaak geassocieerd met rust, oprechtheid, betrouwbaarheid, vriendelijkheid en tolerantie. Redelijk veilige keuzes zijn onder anderen zwart (zakelijk, elegant, rusteloos en mysterieus), groen (betrouwbaar, eerlijk, jeugdig en tactvol) en rood (energiek, krachtig, agressief, assertief).

Er zijn ook kleuren die je beter kunt mijden. Hoewel sommige kleuren namelijk positieve eigenschappen kenmerken, kunnen ze ook negatieve associaties oproepen. Paars is zo’n bijvoorbeeld: de kleur roept creativiteit op maar kan ook worden ervaren als choquerend. Geel is ook zo’n kleur, aan de ene kant straalt het enthousiasme, avontuurlijkheid en warmte uit maar kan ook gelinkt worden aan impulsiviteit, egoïsme of nervositeit.

Ga af op je gevoel

Er is natuurlijk een reden waarom jij juist solliciteert bij dit bedrijf of voor deze functie. Je hebt een goed gevoel bij een bedrijf of je hebt het idee dat het de bedrijf of functie bij jou past. Je anders voordoen dan je bent heeft geen zin: hier prikken recruiters vaak zo doorheen. Omdat elk bedrijf verschillend is en er geen gouden regel is voor een sollicitatieoutfit kun je het beste, binnen bepaalde richtlijnen, dicht bij jezelf blijven zodat je je in elk geval op je gemak voelt in je de kleding die je draagt!