• 22 & 23 september 2023

  • Grote Kerk in Goes

Tijd voor een nieuwe baan: waar begin je?

5 januari 2022

Je wilt wat anders, bent net klaar met school of het is gewoon tijd voor iets nieuws: een frisse wind! Je hebt besloten dat je een nieuwe baan wilt. Maar ja, dan begint het proces eigenlijk pas, want waar moet je nou precies beginnen? Het vinden van een nieuwe baan kan heel wat voeten in de aarde hebben, maar laten we starten bij het begin.

Voorbereiding

Er wordt wel eens gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dit geldt ook zeker voor het zoeken van een nieuwe baan. Denk eens goed na over waar jij als persoon goed in bent en welke kwaliteiten bij jou passen. Waar wil je over vijf jaar staan en wat zijn je doelen en ambities op carrière-gebied? Een doel voor de lange termijn kan je helpen je korte termijn plannen scherp te stellen.

Zoeken, zoeken en nog eens zoeken

Er zijn heel erg veel vacaturewebsites tegenwoordig. Google het eens en je vindt honderden pagina’s met een zeer breed aanbod aan mogelijkheden. Om het overzichtelijk te houden kun je je het beste focussen op 2 of 3 vacaturesites waarvan jij vindt dat ze prettig werken. Deze bekijk je 1 of 2 keer per week: dat is voldoende om op de hoogte te blijven van de meest recente vacatures. 

Vergeet ook niet te zorgen dat je online goed vindbaar bent voor recruiters en bedrijven. Denk bijvoorbeeld eens aan een profiel op een zakelijke netwerksite zoals LinkedIn. Zorg dat je profiel up-to-date is en alle belangrijke informatie bevat. Je kunt tegenwoordig ook op veel vacaturesites jouw eigen CV uploaden. Zo geef je recruiters ook de kans om jou te vinden.

De waarde van netwerken 

Als je op zoek bent naar een andere baan is het van belang om mensen in je (professionele) omgeving dit te laten weten. Zo’n 40% van de werkzoekenden vind hun nieuwe baan via hun netwerk: een krachtige manier dus! Nu denk je misschien dat je netwerk beperkt is, maar het zou goed kunnen dat je dit onderschat. Denk bijvoorbeeld eens aan je familie, vrienden maar ook oud-klasgenoten, collega’s, huisgenoten, studiegenoten en leraren maar ook buren of kennissen van sport- of hobbyverenigingen horen bij jouw netwerk.