• 22 & 23 september 2023

  • Grote Kerk in Goes

Een goed CV maken

11 mei 2022

Als je gaat solliciteren is een goed leesbare en overzichtelijke CV natuurlijk van belang. Je kunt een curriculum vitae zien als een samenvatting van jouw professionele leven. Appeltje-eitje zou je denken. Simpel gezegd zijn het slechts zo’n twee vellen papier met wat relevante informatie over jezelf toch? Ja dat is ook zo. De uitdaging zit ‘m echter in het maken van een CV die opvalt tussen alle anderen! Recruiters zien heel wat variaties voorbij komen en jouw doel is natuurlijk om een uitnodiging voor een leuk sollicitatiegesprek te ontvangen.

De eerste indruk

Uit onderzoek blijkt dat recruiters slechts 6 seconden naar een CV kijken voordat ze beslissen of je op de ja- of nee-stapel terecht komt. Ga maar na hoe belangrijk het dus is dat juist jouw CV er verzorgd uitziet. Het zijn vaak de simpele dingen die zorgen dat een document er professioneel en netjes uit ziet. Denk eens aan het lettertype, gebruik van kopjes, juiste opsommingen en kleurgebruik. Hiermee kun je echt al wel iets moois maken dat er zakelijk uitziet. Ben je creatiever aangelegd en thuis in allerlei bewerkingsprogramma’s zoals bijvoorbeeld Photoshop? Houd je dan vooral niet in en maak er wat moois van.

Houd het relevant

Een recruiter is constant opzoek naar top-kandidaten en wil daarom graag vlot door jouw CV heen scannen. Onthoud dus bij alles dat je erop zet dat het iets moet toevoegen of dat het iets over jou zegt. Dat jij zo’n 15 jaar geleden een paar maandjes krantjes hebt rondbezorgd is tegenwoordig misschien niet zo relevant meer… Probeer ook een logische opbouw aan te houden en link ook daadwerkelijk aan de vacature tekst. Als flexibiliteit en een servicegerichte instelling belangrijke eigenschappen zijn in jouw gewenste functie zou je dit extra kunnen benadrukken in je CV, zo maak je nog eens duidelijk dat jij een goede match zou kunnen zijn!

Twee zien meer dan één

Als je eenmaal tevreden bent met je CV is het altijd verstandig deze nog eens te laten bekijken door iemand anders. Jij bent er natuurlijk al een tijdje mee bezig en soms zie je dan kleine (belangrijke!) dingen over het hoofd. Stuur je CV eens door naar je vriend, buurvrouw of broer en laat hen feedback geven hierop. Sommige dingen zijn smaak gerelateerd maar dingen zoals spelfoutjes wil je natuurlijk vermijden.