• 22 & 23 september 2023

  • Grote Kerk in Goes

Fit op de werkvloer

9 maart 2022

Wij Nederlanders zijn kampioenen in zitten. Van alle Europeanen zitten wij maar liefst het meeste aantal uren per dag: volwassenen tussen de 18 en 65 jaar zitten op een doordeweekse dag gemiddeld 9,6 uur. Als je een actief beroep hebt waar je veel in de weer bent gedurende de dag helpt dat natuurlijk enorm en behoor je waarschijnlijk niet tot deze categorie. Maar heb je een kantoorbaan, dan is de kans groot dat je met gemak aan die 9,6 uur komt.

Invloed op je gezondheid

Dat lang achter elkaar zitten niet gezond is moge voor zich spreken, maar wat zijn dan de precies de gevaren ervan? Veel zitten kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes – zelfs voor mensen die er verder wel een fitte levensstijl op na houden. De groep van mensen die het langst zit heeft een 112% hogere kans op diabetes type 2. Door deze gezondheidsrisico’s hebben mensen die meer dan acht uur per dag zitten een 10 – 27% hogere kans op een verkorte levensduur ten opzichte van mensen die minder dan vier uur per dag zitten.

Staan en wandelen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het vervangen van 30 minuten zitten door lopen al een gunstig effect kan hebben op de algehele gezondheid. Het voedingscentrum adviseert Nederlanders dan ook om minimaal een half uur per dag te bewegen. Je lunchpauze is hiervoor het uitgelezen moment. Nodig je collega’s uit en ga samen een blokje om of wandel naar het dichtstbijzijnde park. Naast de beweging, krijg je ook nog eens een energie-boost van de frisse lucht.

En tijdens mijn werk dan?

Ook tijdens je kantoorwerk zijn er kleine dingen die je kunt doen om toch een beetje beweging te krijgen. Heb je een vraag aan een collega? Je bent vast geneigd om een mail te sturen of een telefoontje te plegen, maar pak zo’n moment eens aan om wat meer stappen te zetten. Ook een extra rondje koffie halen kun je hiervoor inzetten, en daar komt nog eens bij: je collega’s zullen nog blijer met je zijn! Simpelweg af en toe even opstaan en weer gaan zitten of je rug een keer strekken zijn ook goede manieren om je zitperiodes te onderbreken.

Een ander belangrijk punt is je houding. Het is belangrijk dat je op een goede manier zit, zo kun je nek- en rugklachten voorkomen. Veel mensen ontwikkelen deze klachten omdat ze naar voren gebogen aan hun bureau zitten. Om dit te voor te blijven kun je je beeldscherm het best op ooghoogte plaatsen, op die manier houdt je je nek en wervelkolom gemakkelijker in een lijn.